Friday, December 17, 2010

GULAI KETAM

Bahan-bahan:

5 ekor ketam saiz sederhana
1/2 biji nenas masak
1/2 labu bawang besar, 1 ulas bawang putih - dikisar
1 paket serbuk kari
sedikit serbuk kunyit, garam, perasa/gula
Sebatang serai-diketuk
2 cawan santan

Cara-cara:

Ketam dibersihkan dan ditoskan
Nenas dipotong kulit dan di hiris nipis2
Campurkan bahan kisar dan serbuk kari dengan sedikit air dan
masukkan ke dalam periuk bersama2 dgn serai yg diketuk dan panaskan perlahan-lahan.

*p/s tidak perlu tumis dgn minyak

Biarkan ia masak sekejap kemudian masukkan ketam dan kacau.
Masukkan pula santan, garam dan perasa/gula mengikut rasa...
Akhir sekali masukkan hirisan nenas..biarkan hingga ia masak dan angkat

No comments:

Post a Comment