donut yg ditapau utk di bawa balik kampung...
RESEPI DONUT.
Bahan2:
2 biji kentang saiz kecil
5g yis kering
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan air suam
1/4 tin susu pekat manis
1 sudu teh garam, sedikit gula
600g tepung gandum (boleh ditambah jika doh masih lembik)
Cara2:
1. Rebus ubi kentang dan blender bersam 1/2 cawan air suam
2. Satukan yis, garam, gula, minyak jagung, susu dan ubi kentang...kacau sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekit
4. Canai dan terap menggunakan acuan donut.
5. Biarkan hingga ia naik 2 kali ganda dari yg asal dan goreng hingga kekuningan
6. Gaulkan donut tadi bersama gula halus...
p/s: Utk burger malaysia--gunakan doh donut dan terapkan dgn acuan bulat...goreng...belah ditengahnya dan masukkan inti samada sambal bilis atau sardin bersama hirisan timun.
k.ja..kite reti wat donat..tp donat kite wat xlembutlaa..kalu lembut pon skejap je..lps 5 minit terus keras..mcm mn ye??
ReplyDeleteminyak jagung+susu boleh lembutkan donut..jgn gunakan planta/majerin dalam adunan ini boleh buat ia keras..Cuba try resepi k.ja ni..alhamdulillah ia lembut sampai keesokan hari..kalu nak simpan tuk beberapa hari pun bleh tp kena goreng setengah masak dan simpan dlm peti sejuk..blh jd mcm donut segera gitew...selamat mencuba..
ReplyDeletepatutla keras..kite gune marjerin..ok2..nnt kite cube lg..tenkiu..
ReplyDeletedh try buat....ok...yummy2....he3
ReplyDeletetapikan...boleh tak kalu tknk guna ubi kentang...just gandum ngan minyak...
boleh...tapi kalu nak lg lembut dan gebu lebih baik masukkan kentang..
ReplyDelete