Wednesday, December 8, 2010

Edisi Donut vs Burger Malaysia

Donut adalah antara kuih yg selalu dibuat...coz anak2 suka sgt..terutama si zaim...selalunya ibu buat dalam 30 biji mmg x cukup...ibu dan ayah sempat mkn 2,3 biji aje...selebihnya semuanya utk diorang...x sempat ibu siap menggoreng, anak2 ibu dah menunggu dan x sabar2 nakkan donut ni...




donut yg ditapau utk di bawa balik kampung...





Burger Malaysia berinti sardin...



RESEPI DONUT.

Bahan2:

2 biji kentang saiz kecil
5g yis kering
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan air suam
1/4 tin susu pekat manis
1 sudu teh garam, sedikit gula
600g tepung gandum (boleh ditambah jika doh masih lembik)

Cara2:

1. Rebus ubi kentang dan blender bersam 1/2 cawan air suam
2. Satukan yis, garam, gula, minyak jagung, susu dan ubi kentang...kacau sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekit
4. Canai dan terap menggunakan acuan donut.
5. Biarkan hingga ia naik 2 kali ganda dari yg asal dan goreng hingga kekuningan
6. Gaulkan donut tadi bersama gula halus...


p/s: Utk burger malaysia--gunakan doh donut dan terapkan dgn acuan bulat...goreng...belah ditengahnya dan masukkan inti samada sambal bilis atau sardin bersama hirisan timun.

5 comments:

  1. k.ja..kite reti wat donat..tp donat kite wat xlembutlaa..kalu lembut pon skejap je..lps 5 minit terus keras..mcm mn ye??

    ReplyDelete
  2. minyak jagung+susu boleh lembutkan donut..jgn gunakan planta/majerin dalam adunan ini boleh buat ia keras..Cuba try resepi k.ja ni..alhamdulillah ia lembut sampai keesokan hari..kalu nak simpan tuk beberapa hari pun bleh tp kena goreng setengah masak dan simpan dlm peti sejuk..blh jd mcm donut segera gitew...selamat mencuba..

    ReplyDelete
  3. patutla keras..kite gune marjerin..ok2..nnt kite cube lg..tenkiu..

    ReplyDelete
  4. dh try buat....ok...yummy2....he3
    tapikan...boleh tak kalu tknk guna ubi kentang...just gandum ngan minyak...

    ReplyDelete
  5. boleh...tapi kalu nak lg lembut dan gebu lebih baik masukkan kentang..

    ReplyDelete