Thursday, January 6, 2011

Mee Kuah Sup Tulang

Lama xder n3 baru...baru hari ni ada kelapangan utk masukkan resepi yang tertunggak ni..


Mee kuah sup ni disediakan khas atas permintaan mak su penang + family yang dtg bertandang ke rumah masa cuti tahun baru ...



Dihidangkan bersama telur rebus, tauhu goreng, bawang goreng, daun sup+bawang dan lebih enak bersama serbuk cili siam...perghhh


BAHAN2

2 bungkus mee kuning di celur dan ditoskan
1 kilo tulang daging direbus dgn menggunakan pressure cooker sehingga lembut

bhn utk kuah:

2 biji ubi keledek direbus dan diblender, 3 biji tomato diblender
3 sudu besar cili kisar (boleh ditambah lg jika nak lebih pedas)
2 labu bawang besar + 4 ulas bawang putih + 2 inci halia ===dikisar
1/3 botol sos cili , 1/3 botol sos tiram (botol saiz kecil)
1 ketul kiub sup tulang, sup bunjut, garam dan perasa/gula secukup rasa,
minyak utk menumis bersama kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga

bhn tambahan:
sayur sawi, kobis, celeri, bunga kobis, carrot, baby corn ===dipotong
fish ball dibelah 2 dan fish cake dipotong nipis2

CARA-CARA:

Panaskan minyak, tumis rempah menumis dan bahan2 kisar... masukkan pula cili kisar.Biar garing sedikit masukkan sos cili dan sos tiram. kacau...

Masukkan pula buah tomato dan ubi keledek kisar..masukkan tulang daging bersama air rebusannya sekali...tambah air mengikut kuantiti kuah yg diingini..

Tambahkan fish ball dan fish cake, sup bunjut, kiub sup tulang, garam dan perasa/gula..kacau dan biar ia mendidih sekejap...baru masukkan sayur-sayuran....biar masak dan tutupkan api

No comments:

Post a Comment