Thursday, December 9, 2010

Menu for lunch...

Antara menu untuk hidangan tengahari...


Sotong goreng tepung...mmg best jk dimakan time panas2..rangup..kdg x sempat dimakan dgn nasi, abis diratah gitu aje...hehe

Udang goreng tepung...rangup dan sedap


Kangkung goreng belacan bersama udang


Ni yg paling bestt!! Sup tulang herba...


RESEPI SUP TULANG HERBA

Bahan2:

1 kg tulang daging/kalau ekor lg best

Bahan utk ditumis: Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga , hirisan halia,daun pandan, sup bunjut

Bahan utk dikisar, ditapis utk diambil airnya: s1 sudu besar jintan manis dan 1 sudu besar lada hitam

Bahan diblender: 1 labu bawang besar, 5 ulas bawang putih, 2 inci halia, 1 biji buah tomato masak

Minyak utk menumis, 3 sudu besar cili kering yg telah dikisar, 2 labu hirisan bawang merah,sedikit hirisan daun celeri, kiub sup tulang


Cara2:

1. Panaskan minyak, tumis bahan yg perlu ditumis dan air tapisan jintan + lada hitam
2. Masukkan pula bahan kisar, biar garing sedikit dan tambahkan cili blender...kacau hingga ia naik bau.
3. Masukkan daging tadi, kacau supaya daging sebati dgn bhn tumis td.. biarkan seketika
4. Tambahkan air, garam, gula/perasa, kiub sup tulang
5. Rebus semuanya dalam periuk tekanan supaya daging cepat lembut..
6. Apabila daging sudah lembut...buka penutup periuk tekanan (biar sejuk sedikit baru dibuka..ini utk keselamatan)
7. Tambahkan hirisan bawang besar dan celeri..masak sekejap lg...kemudian baru tutup api..

note: Lagi byk hirisan bawang lagi sedap...

2 comments:

  1. bgla resipi sup ayam k.ja..kite xretila nk buat sup2 ni..fail jadinye..xmcm kt kedai..bukak resepi tu..resipi ni..sume xjd..try resipi k.ja la plk..

    ReplyDelete
  2. Resepi sup ayam lebih kurang sama dgn sup daging..cuma kurangkan air tapisan lada hitam dan jintan..kiub sup tulang/daging digantikan dgn kiub pati ayam...lain2 bahan dan cara2 sama..

    p/s: jgn masukkan rempah kurma (ini hanya utk sup soto aje) dan jgn letakkan hirisan bwg merah

    ReplyDelete