Ni antara bahan2 yg diperlukan...opps sori,ada bahan yg tertinggal ' fresh milk!!,butter,cheddar cheese'
Tabur Mozarella cheese...
Tabur Oregano powder...
Tabur Oregano powder...
Dah siap dibakar....Inilah hasilnya...
RESEPI LASAGNA.
Bahan A: Sos Merah (Sos sphageti)
Daging/Ayam cincang
Olive oil utk menumis
1/2 tin tomato puree (ibu guna pasta sauce Prego)
2 sudu sos cili
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 biji bawang putih dicincang halus
2 biji tomato-didadu
mushroom-ibu letak sikit coz anak2 x suka
capsicum didadu-yg ni ibu x letak anak2 x suka
sausage daging/ayam-dipotong nipis (yg ni sendiri tambah)
serbuk oregano, serbuk lada hitam,sedikit gula dan garam
Cara-cara
Tumis bawang putih dgn olive oil.
Masukkan daging/ayam cincang, masak hingga air kering
Masukkan pula sausage, bawang besar,tomato yg didadu, mushroom.
Tambahkan tomato puree dan sos cili
Masukkan sedikit serbuk lada hitam, oregano,secubit gula dan garam.
Kacau hingga kuah menjadi pekat.
Masukkan daging/ayam cincang, masak hingga air kering
Masukkan pula sausage, bawang besar,tomato yg didadu, mushroom.
Tambahkan tomato puree dan sos cili
Masukkan sedikit serbuk lada hitam, oregano,secubit gula dan garam.
Kacau hingga kuah menjadi pekat.
Bahan B :Sos Putih
2 sudu tepung gandum dan sedikit air utk bancuhan
2 sudu butter
500ml fresh milk
2 keping cheddar cheese(boleh digantikan dgn fresh cream)
Cara-cara:
Masak mentega hingga cair,
Tambahkan fresh milk dan bancuhan tepung gandum(tapis spy x berketul)
Biar masak dlm 10 min.
Tambahkan fresh milk dan bancuhan tepung gandum(tapis spy x berketul)
Biar masak dlm 10 min.
Akhir sekali masukkan cheddar cheese.
Kacau hingga kuah pekat dan tutup api.
Bahan C:
Kacau hingga kuah pekat dan tutup api.
Bahan C:
Lasagna sheet (rebus dahulu dan toskan)
Grated cheese mozarella + cheddar cheese
Grated cheese mozarella + cheddar cheese
Cara menyediakan:
Sediakan Casserol
Lapiskan lasagna sheet pada lapisan petama
Lapiskan pula sos merah pada lapisan kedua
Lapiskan sos putih dan taburkan juga cheesepada lapisan ketiga
Ulang ikut ketebalan yg kita suka..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
k.tie dah try buat ni..tapi kulit bawahnya keras sikit...yg tgh ok pulak...dua kali buat..dua2 jadi gitu...huhu
ReplyDeletetp ja buat kulit bwhnya x ler keras..ok jer..yg jd keras tu jk lasagna sheet yg x ditutupi sepenuhnya dgn lapisan sosnya kut... ktie rebus dulu tak lasagna sheet tu??
ReplyDeleteKtie bakar guna loyang tin ke atau casserol mcm ja guna ni..seelok2nya guna bekas kaca k...